Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.16

1. Tabutéma! A mérgező szülők

 

1 Tabutéma! A mérgező szülők

Tabutéma!

Mérgező szülőfajták és a keserves gyermekkor

Társadalmunkban abszolút nem divat ilyenekről beszélni, hánytorgatni a múltat ilyen szempontból. Tabu! De az önismeret oly meghatározó oszlopa a szülőkkel való viszony, hogy mégse lehet és nem is érdemes kikerülni. Szembe kell nézni velük.

Egy gyereket két dolog határoz meg igazán a szülők illetve a hiányuk, valamint az oviban iskolában ért benyomások. Ezek olyan nagy és megkerülhetetlen területek, amik egy életre meghatározóak az emberi létezésben.

Folyamatosan vert az apád, anyád érzelmileg zsarolt és sose éreztette igazán hogy szeret? Vagy még a seggedet is kinyalták és elkényeztettek? Két véglet, mindkettő mélységbe taszít!

Nos ez a kis összefoglaló kísérletet tesz a szülőfajták rövid felsorolására és elemzésére.

A szülőfajtáknak behatárolt számú korlátja van. Valószínűleg a felsorolásban szereplő szülőfajtáknál nincs többféle viselkedésű szülő. Legalábbis jelenlegi tudásunk szerint.

1. Istenszerű szülők – a tökéletes szülő mítosza

Tökéletesnek hittem őket, és amikor bántottak, azt gondoltam, hogy én vagyok a rossz.”

2. Alkalmatlan szülők – inkompetens szülők

Attól, hogy nem így akartátok, még nagyon fájt.”

3. Irányító szülők – „Miért nem hagyják, hogy éljem a saját életem?”

mindig azt érezteti velem, hogy bármit is teszek, rosszul csinálom.” - Manipulatív szülők: 

ha tehetné, még levegőt is venne helyettem.”

4. Alkoholista szülők

megszerettem az italt, mert ettől apa is jobban szeretett engem.”

5. Szavakkal verő szülők

Bárcsak soha ne hoztalak volna világra!”

6. Testi erőszaktevő szülők

Meg kell tanulnia, hogy ki az úr a házban!”

7. Szexuális erőszaktevő szülők

Olyan mocskosnak érzem magam.”

http://www.ujkorklub.hu/load/ezoterikus_konyvek/konyvek/susan_forward_mergezo_szulok/1-1-0-978#.Xfpvij7Pw2w

Mindezek Susan Forward pszichoterapeuta könyvének felosztása, ingyen letölthető -A könyv első részében bemutatja esettanulmányokkal felnőtt férfiak és nők személyes példáján keresztül, hogy mégis gyermekek maradtak, amikor szembekerülnek a szülői tekintéllyel. Kielemzi az összes szülőfajtát és hogy miért viselkednek így arra a szellemi háttérre is rávilágít.

A könyv második felében MEGOLDÁST ajánl GYAKORLATOKKAL hogyan lehet kikeveredni a mérgező szülők rabságából még úgy is ha már nem élnek, de elnyomó parancsaik, gúnyos hangjuk itt cseng a fülünkben még haláluk után is és befolyásolja életünket.

Sok nő maradt alkoholista férfival házasságban akár évtizedekig vagy örökre, aki üti-veri, megalázza és mégsem hagyja ott a nő. Miért?

Sok férfi egy jelentéktelen senkivé válik a házasság során és idegroncs lesz belőle közben a felesége érzelmileg zsarolja, és a férfi képtelen kilépni a házasságból. Miért?

És ez csak két példa a sok közül!!! Nagy valószínűséggel a szülői minta követése van a háttérben, amit képtelen felülírni a szenvedő fél. A szülői minta oly erősen égett a gyerek tudatába, hogy amíg nem tesz ellene unos-untalan újra és újra át fogja élni.

Fiatal ép egészséges emberek képtelenek kialakítani saját egzisztenciát (vagy még normális munkájuk sincs), szakmájukban karriert befutni harmonikus párkapcsolatot kialakítani majd családot alapítani sikeresnek lenni.

Miért képtelenek erre? Nagy valószínűséggel mérgező szülők állhatnak a háttérben akik miatt képtelenek felnőtt módjára viselkedni és az életben megállni a helyüket,ehelyett egy rakás szerencsétlenségnek és csődtömegnek érzik magukat.

Valami érthetetlen szomorúság vagy düh tombol bennük de fogalmuk sincs miért? Élhetünk a gyanúval, hogy a szülőkkel nincs valami rendben.

Természetesen nem lehet mindent a szülőkre kenni, de oly erősen befolyásolják életünket, hogy felülvizsgálni a velük való kapcsolatunkat nagyon is ajánlott.

A Mérgező szülők nagy erőt kíván az érintett olvasótól: arra invitál, hogy lapról lapra többre emlékezzünk, és olyan emlékeinkkel nézzünk szembe, melyeket talán még senkinek nem mondtunk el. A szerző a szembenézésen túl a kimondásra is buzdít: minden történet kimondható, leírható. Az elkövetőnek vagy gyerekkori önmagunknak címzett levelek megírása például a felépülés egyik jelentős mérföldköve. A könyv ugyanakkor komoly belső megerősítést is ad: az idézett túlélők történeteit olvasva lassan ráébredünk, hogy fájdalmas emlékeinkkel, szüleink gonoszságával, kegyetlenségével vagy közönyével nem vagyunk egyedül - százezrek élték át ugyanazt, amit mi elszigetelt kisgyerekként megtapasztaltunk.”

szüleink mentális és emocionális magvakat ültetnek el bennünk – magvakat, amelyek velünk együtt fejlődnek és növekednek. Egyes családokban ezek a szeretet, a tisztelet és a függetlenség magvai. Sok más családban azonban a félelemé, a kényszeré és a bűntudaté.”

Susan Forward azt mondja, hogy ha át akarunk látni egy toxikus család rendszeren, először meg kell vizsgálnunk a családi hiedelmeket, elsősorban pedig azokat, amelyek meghatározzák a szülők interakcióit a gyerekekkel és azt, hogy a gyerekektől milyen viselkedést várnak el.

A mérgező szülők hiedelmei szinte minden esetben énközpontúak, és a saját önös érdekeiket szolgálják.

A mérgező szülők ellenállnak minden olyan külső valóságnak, amely a hiedelmeiket megkérdőjelezheti. Ahelyett, hogy megváltoznának, eltorzítják a realitást, hogy alátámasszák már kialakult vélelmeiket. Sajnos a gyerekek nem rendelkeznek kellő élettapasztalattal ahhoz, hogy meg tudják különböztetni a tényleges valóságot az eltorzított realitástól.

Amikor a mérgező szülők gyerekei felnőnek, kritikátlanul hurcolják magukkal felnőtt-életükbe a szülők torz hiedelmeit.” – idézetek a könyvből és vélemények a könyvről.

Akkor tudhatjuk, hogy kikerültünk a mérgező szülők hatása alól ha felnőtt önállóan kialakított véleményünk van a világról saját erkölcsi, etikai nézőpontunk, képesek vagyunk magunkat és családunkat fenntartani a szülőktől mindezt függetlenül. Amíg az ő parancsaik hangja szól a fejünkben és szorongva viszonyulunk hozzájuk vagy épp ellenkezőleg a csak azért is ellenkezőjét csinálom mint amit szüleim mondtak, akkor tudhatjuk még hogy az ő hatásuk alatt állunk.

Fontos megemlíteni még azokat a leggyakoribb parancsokat amiket a mérgező szülők táplálnak csemetéikbe:

1. Ne létezz! 2. Ne légy önmagad! 3. Ne légy közel! Ne bízz! 4. Ne érezz, és ne fejezd ki az érzéseidet! 5. Ne légy gyerek! 6. Ne csináld! Ne tégy semmit! 7. Ne légy egészséges! 8. Ne gondolkozz! 9. Ne légy fontos! 10. Ne tartozz sehová! 11. Ne nőj fel! 12. Ne légy sikeres!

Gondoljunk csak bele a különböző életszituációinkba melyik parancs aktivizálódik bennünk?!

Ezeket a parancsokat a Tranzakcióanalízis nevű pszichoterápiás módszer tárta fel és foglalta össze, kiváló képviselője hazánkban a módszernek F. Várkonyi Zsuzsa terapeuta aki tartott többek között egy előadást a démoni szülőkről, de rengeteg hanganyagban segít feltérképezni a családi viszonyokat.

https://www.youtube.com/watch?v=0EvFWbr24Sg – a DÉMON SZÜLŐ!!! Avagy hogyan tapossák le a gyereket és az önértékelését mindenféle már-már aljas, gonosz módszerekkel, hogy egy gyerekből garantáltan csődtömeg legyen.

https://www.youtube.com/watch?v=4gLuRECHNlg – a traumatizált gyermekek tulajdonságai. Rengeteg gyerek válik áldozatává a mérgező szülőknek vagy az iskolában kitett csúfolódásnak. Ebben a videóban bemutatják mi zajlódik le a gyermekben és hogyan lehet segíteni neki. Az elmagányosodás és a kiközösítés a gyermek befele fordulása és csendessége mind traumatikus gyerekkorról árulkodnak!

Azok akik szexuálisan lettek molesztálva gyermekkorukban vagy brutálisan fizikailag verték őket, javaslom keressenek fel egy EMDR terapeutát. Ez a fajta terápiatípus a legsúlyosabb erőszak elszenvedőinek lehet kiút, ugyanis a háborús traumáktól kezdve a természeti katasztrófák által előidézett sokkig sikeresen kezelhetőek vele a legsúlyosabb molesztálások is.

Susan Forfard Mérgező szülők című könyvén kívül egy magyar pszichoterapeuta hölgy is foglalkozott a szülő témával.

L. Stipkovits Erika Szeretettel sebezve című könyvében 8 szülőtípust különböztet meg és a 9. a jó szülő jellemzése milyen kéne legyen egy jó szülő?

http://www.talaldmegonmagad.hu/szulotipusok/ - 1.  BOROSTYÁN  SZÜLŐ 2. SZÜLŐSÍTŐ SZÜLŐ 3. IDOMÁR SZÜLŐ 4. JÓ FEJ SZÜLŐ 5. SZUPERSZÜLŐ 6. MÁRTÍR SZÜLŐ 7. ÜVEGHEGY SZÜLŐ 8. AGRESSZOR  SZÜLŐ 9. BÁTORÍTÓ  SZÜLŐ – ezek elemzése a linkben kifejtve megtalálható

https://www.youtube.com/watch?v=a3txiOeR14o – valamint itt is kifejtve az összes szülőtípus

ingyen letölthető ez a könyv is

A hölgy a párkapcsolatokról a nagyszülőkről és a testvérekről is írt könyveket kiváló részletességgel és gyakorlatokkal tarkítva megoldási javaslatokkal az élet ezen alapvető területeit, mindenkinek ajánlom a munkásságát!

http://www.ujkorklub.hu/load/eletmoddal_kapcsolatos_konyvek/konyvek/l_stipkovits_erika_szeretettel_sebezve_szulokrol_felnott_gyerekeknek/22-1-0-11129#.Xfpv_D7Pw2w

A mérgező szülőkkel több cikk is foglalkozott az elmúlt években itt lesz belőle egy csokorral, amik más megközelítésből tekintenek a témára:

https://kuffer.hu/a-mergezo-szulok-10-jellemvonasa-akik-tonkreteszik-gyermekeik-eletet-anelkul-hogy-eszrevennek/ - A mérgező szülők 10 jellemvonása, akik tönkreteszik gyermekeik életét anélkül, hogy észrevennék

https://divany.hu/eletem/2018/12/12/gyermekkori-seruleseink/ - Mérgező szülők: ilyen terheket cipel, akit gyerekként rosszul szerettek

https://mindsetpszichologia.hu/2019/05/27/a-rossz-banasmod-atorokitese-i-resz/?fbclid=IwAR3jv9oFLsIWq5niQpQyC_p8qULMtZdRHczJRRBUBEHGmbJae6YvZlRD3_0 – A rossz bánásmód átörökítése 3 részes!

https://slideplayer.hu/slide/2848953/ - hogyan szerezzük vissza életünket?

http://ezoterikus.hu/cikkek/konyvajanlo/19162-mergezo-szulok-7-tipusa-2019 - szülőfajták rövid elemzése

Szót kell ejteni még a különféle csoportokról akik beszippantják a rossz családi háttérrel rendelkező embereket.

Az ember szociális lény. Közösségre, közösségbe vágyik. Különféle egyházak, gyülekezetek, szekták, netán politikai mozgalmak, ideológiai csoportosulások, szubkultúrák, divatirányzatok megadják ezt neki. Kérdés, hogy egészséges független önálló felnőtt ember módjára kezelik e a belépőt? Nagyrészt természetesen nem! A vezető a mérgező szülő tekintélyelvűségével uralkodik a belépő csoporttagokon. Soha nem értheted el az ő szintjét, zsenialitását, erejét, dicsfényét. És neked mindig szükséged lesz a vezetőre, és a csoporttagokra hogy teljes értékű embernek hidd magad életed végéig. Ez hazugság természetesen. Életed végéig gyermek maradsz ha hiszel nekik! Cseberből vederbe esett az ember. A nem felnőtt szintű tekintélyelvűségen alapuló csoportosulások mind a gyerekkori szerepét konzerválják a belépő tagnak. Sajnos. Így érezheti évekig vagy évtizedekig jól magát (mivel az otthon látott mintát ismétli) egy energiaszerző játszmákat fenntartó csoportban, ahol fenntarthatja a beteges szimbiózisát amit otthonról elmenekülve a csoport karjaiba hozott. Igen ám de amíg nincs megoldva a szülőkapcsolata ugyanazt a mintát követi csak a helyszín és az emberek változtak. Ő maga nem! Az apa anya testvér szerepek motiválják ezeket a csoportokat a családban nem megélt vagy rosszul megélt családi szerepek áttolódnak a csoportra és a csoportban próbálják a hiányzó szeretetet megélni pótmamákkal, pótpapákkal, póttesókkal. Sajnos ez beteges és hazug kapcsolatot alakít ki. Mert kiszakít az eredeti családból és a szülő problémákat nem megoldva hanem áttolva a csoportba ugyanúgy fojtatódik a konzerválódott gyermekkor.

Az igazi csoportok egészséges és rendezett szülőviszonyok kialakítása után stabil családi ÉS ANYAGI háttérrel rendelkező felnőtt önálló gondolkodású véleményalkotású emberek érzelmi zsarolásoktól mentes csoportja. Ha ezek a feltételek nem adottak, tudhatod, hogy egy szektába keveredtél legyen az vallási vagy ideológiai vagy bármilyen más indíttatású bandázás.

Többek közt ezért IS kell a szülőviszonyát rendezni az embernek. Az élete olyan problémáira adhat megoldást amit talán még nem is sejtett hogy egyáltalán létezik! Szüleink nem tökéletes istenek. Hanem halandó emberek, jó és rossz tulajdonságokkal hibákkal, tévedésekkel, erényekkel együtt. És nekik a szüleik és azoknak a szüleik is ilyenek voltak. A múltat dicső romantikával szemlélni és csak a jót és szépet feltételezni őseinkről nem feldolgozott szülői kapcsolatra utal.

Emberek voltak a szülők és az ősök is. Elfogadva őket lelkünkben megbékélve alakíthatunk ki reális képet róluk, hogy a hátralévő időben szeretetben pótoljuk az elveszett éveket velük. Ehhez kívánok én a szembenézéshez erőt és bátorságot, és remélem sok tabut feltárva segített ez a kis írás néhány embernek.

 

 

A mappában található képek előnézete 1 Tabutéma! A mérgező szülők