Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.16

3. Az önvédelem fortélyai vagyis az elhárító mechanizmusok

 

1. HOGY NEM VESZED ÉSZRE HOGY HAZUDSZ MAGADNAK?

2. A CSOPORTOS ÖNVÉDELEM AVAGY SZEMETHUNYÁS A HAZUGSÁGOK FELETT

3. AZ ÉNVÉDŐ MECHANIZMUSOK FAJTÁI

4. A FACEBOOK MEGVILÁGOSODOTTAK ÖNBECSAPÁSAI ÉS A NEMZETI ÉNVÉDŐ MECHANIZMUS

Aki ezt az írást fülétől a farkáig elolvassa linkekkel, képekkel együtt és a hanganyagokat is meghallgatja, azelőtt emelem kalapom! Ugyanis nem fenékig tejfel! Sőt!
Mindent megmutat, amit az ego eddig nem akart tudni magáról, minden disznóságot, sunyi módszert amivel ki akart bújni az alól hogy mit is művel magával és az emberekkel a környezetében. Mindezt a képébe nyomja! Tisztelet a hősöknek akiknek nem csak a szájuk jár hanem van tökük is megismerni magukat!

 

1. HOGY NEM VESZED ÉSZRE HOGY HAZUDSZ MAGADNAK?

 

Minden életkorban az emberi személyiség különböző módszerekkel védi magát a sérülésektől, hogy ne zavarodjon bele traumákba sokkokba, kellemetlen élményekbe amik érik őt akarva akaratlanul.

Ezeket az énvédő módszereket nevezzük elhárító mechanizmusoknak.
„Az énnek a szorongás elhárítására szolgáló eszközei első lépésben az elhárító mechanizmusok, amelyek mindig tudattalanul működnek és őrzik az én épségét”
„a védekező mechanizmusok nagyfokú frusztráció esetén védik az énképet, segítségükkel elkerülhető a pszichés egyensúly felborulása, az egyén érzelmi gazdagságát és érzelmi életének összetettségét biztosítják”– A tudattalan nehezen járható ösvényén

Tehát az elhárító vagy énvédő mechanizmusok hasznos jószágok! Nélkülük képtelenek lennénk egybetartani önmagunkat és mentálisan és érzelmileg is bomlott személyiségek lennénk.
Ez nagyon szép és jó. Igen ám csakhogy mi van abban az esetben amikor már felnőtt egészséges emberek még mindig gyerekkorban használt énvédelmi taktikákat koptatnak újra és újra? Ott kezdődnek a bibik!
Ugyanis ebben az esetben olyan láthatatlan mérgekké válnak amik megkeserítik mind az egyén mind a környezetében élő emberek mindennapjait!
Az önbecsapás és a hazugságok olyan mélységeibe húzzák a személyt amelyből egyedül képtelen kikászálódni és egy egész életet leélhet úgy hogy ezeket az énévédő mechanizmusokat saját bolondériájának és rég elavult világképének a védelmében használja és ami katasztrofális ebben az egészben hogy rögeszmésen hiszi, hogy igaza van és hogy etikailag magas minőségben cselekszik. Pedig csak évtizedes betokosodott hazugságban vergődik.

Azért mondtam, hogy a poszt teljes és becsületes feldolgozása igencsak embert próbáló, ugyanis rávilágít minden zugára akár egy egész életen át hurcolt hazugságoknak!
Mert egyedül az ember a büdös életbe nem jön rá az énvédő mechanizmusok piszkos trükkjeire és furmányos fondorlataira amihez foggal-körömmel ragaszkodik az egyén élete során. Mert ezek az énvédő rendszerek betokosítják bebetonozzák a kibillenthetetlennek tűnő világképének óriási hányadát és védik a változástól!
A változás az ördögtől való ezeknek az önműködő programoknak. De enélkül sajnos az egyén garantáltan beragad egy korai életszakaszába és konzerválódik igaznak hitt közben a totális önbecsapáson alapuló világképéhez és önképéhez.

 

2. A CSOPORTOS ÖNVÉDELEM AVAGY SZEMETHUNYÁS A HAZUGSÁGOK FELETT

 


Általában a spirituális közösségek nem igazán vagy egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a témával.
Amelyik agresszívan reagál rá, abból lehet tudni, hogy sumákol! Ugyanis a csoportvezető és a tagok olyan hazugságon alapuló játszmadinamikában leledzenek, aminek a szemét nagyon csípi az énévdő mechanizmusok puszta léte is!

Miért? Azért mert akkor a csoportvezető és a sajátos egomán nárcisztikus beteg világképe ami személyiségéből fakad le lenne leplezve és nem játszhatná el a hiteles vezető maszkjában felöltött szerepét.
Valamint a csoporttagok is kényelmetlenül éreznék magukat mert nem kapnák meg a csoportélményt a közösségi élmény impulzusát, ami ha nem egészséges, akkor csak elmenekülés önmaguk belső csendje elől.
Kiderülne, hogy egy háttrében zajló hatalmi játszmadinamika bábui csupán, egy beteges energia vámpirizáló pótcsalád érzését adó szimbiózis akár önként vállalt áldozatai.
Az igazi spirituális közösségek nem veszik zokon az elhárító mechanizmusok alapos kivesézését ugyanis nincs mitől tartania se a vezetőnek se a tagoknak. Mert mindkettő hiteles egészséges felnőttként kapcsolódik a közösséghez (így a közösségben megélt élmény fantasztikus és igaz és a változás és fejlődés része, nem pedig az erőltetve ugyanaz a sablon egy helyben topogással és nem mérhető eredménnyel) és nem egy hiánypótlékként beteges személyiségzavaros gyermeki óvodásszintű egoval.

 

3. AZ ÉNVÉDŐ MECHANIZMUSOK FAJTÁI

 

Kb. 50 énvédő mechanizmust számoltak össze de ebből az ember napi átlagban 10 körüli számot használ életszituációtól függően amikor nagyon sarokba van szorítva több életterületen akkor az énvédő mechanizmusok egyre nagyobb számban aktivizálódnak!

Itt igyekszem felsorolni a nevüket csupán, a linkekben bőven ki vannak fejtve egyenként, ha esetleg valaki ódzkodna az idegen kifejezésektől amondó vagyok ne szegje kedvét mert szépen érthetően magyarul ki van fejte a linkekeben mit is takar egy bonyolultnak tűnő kifejezés:

Tagadás,
Disszociáció,
Projekció,
Intellektualizáció,
Fantáziatevékenység,
Izoláció,
Hasítás,
Passzív agresszió,
Acting out vagy kiélés,
Leértékelés,
Elfojtás-elfelejtés,
Introjekció vagy bevetítés,
Racionalizáció,
Regresszió-visszaesés,
Reakcióképzés-ellentétbe fordítás,
Szimpatizmus vagy sajnáltatás,
Helyettesítés,
Szublimáció-átlényegülés,
Eltolódás,
Testi szomatizáció,
Humor,
Identifikáció-azonosulás-azonosítás,
Meg nem történtté tevés,
Tünetképzés,
Önbódítás és leárnyékolás,
Szerepjátszás és tehetetlenség-nyilvánítás,
Érzelmek körülpáncélozása,
Eltolás-átvitel,
Elvétések,
Elkerülés,
Szimpatizmus-sajnáltatás,
Inkorporáció,
Áttétel,
Projektív identifikáció,
Átmeneti tárgy formálása,
Identifikáció,
Elaboráció-kidolgozás,
Bagatellizálás,
Nagyzolás-felnagyítás,
Kompenzáció,
Leárnyékolás,
Érzéketlenség,
Agresszió,
Érzelmi manipuláció,
Értékfosztás,
Pozitivizmus,
Szimbiózis,
Hazugságok,
Tömegazonosulás ,
Autisztikus vágyak,
Eszményítés,
Leszakítás

Ezeknek a részletes kifejtése a 6 számozott link alatt megtalálható. A következő linkben mindig lesz egy olyan énévdő mechanizmus leírás ami az előző linkben nincs úgyhogy kakukktojásokat kell e keresni a következő linkekben jó móka! :)

https://hu.wikipedia.org/…/Elh%C3%A1r%C3%ADt%C3%B3_mechaniz… – 1.

http://centroszet.hu/…/34_az_elhrt_mechanizmusok_fbb_fajti.… - 2.

https://www.drszokehenrik.hu/…/l%C3%A9lektani-elh%C3%A1r%C3… – 3.

https://www.napfenyesgyogykozpont.hu/elharito-mechanizmusok/ - 4.

http://www.vitalitas.hu/ismere…/lelekegeszseg/lelekeg6-3.htm - 5.

http://www.vitalitas.hu/ismerett…/pszichszakkif/psziche.htm… – 6.

Aki még részletesebb magyarázatokat akar, annak javaslom a két hanganyak meghallgatását a témáról példákkal életszituációkkal szemléltetve kielemezve az elhárító mechanizmusok
http://www.integralakademia.hu/…/ip2007_2ev_5hv_elharito_me… - 1. rész

http://www.integralakademia.hu/…/ip2007_2ev_5hv_elharito_me… -2.rész

A csatolt képeken szereplő táblázatokban láthatjuk, hogy melyik életszakaszban melyik elhárító mechanizmus dominál így amikor felnőtt fejjel észrevesszük, hogy melyiket használjuk tudhatjuk, hogy abban az életkorban van valami elakadásunk mert már rég nem kéne használni de mégis tesszük felnőtt fejjel!

 

4. A FACEBOOK MEGVILÁGOSODOTTAK ÖNBECSAPÁSAI ÉS A NEMZETI ÉNVÉDŐ MECHANIZMUS

 

Érdekes lesz ezek után figyelni az embereket és magunkat, vagy a facebook hozzászólás háborúkat! Mennyire égető hiánya van az érveken alapuló vitának például! Tagadás, hasítás, hárítás, projekció, agresszió, acting out bőven tombol egy beszélgetésekbe, amikor elfogynak az érvek akkor jön az énvédő mechanizmus cunami.
Vagy a spirituális álszenteskedő szövegbe bujtatott énvédő mechanizmusok amik szintén projekciók vagy projektív identifikációk, érzelmi manipulációk persze mindezt az Isten sugallatára a nagyon felébredett megvilágosodottak szájából hallani! Hát hogyne! :)

Mihelyst csak egy kicsit is megpiszkálódik az önjelölt fényküldött álszent hadoválása, az énvédő mechanizmusok csak úgy sisteregnek a válaszaiban, gyakran kedvelt maszkjuk a regresszió, amikor vége az agresszív dührohamának és gyermekként szinte sajnáltatja magát azért mert a szemébe mondták, hogy eget verő baromságot mondott, ilyenkor a regresszió mechanizmusa mint gyermekkori ártatlan megtámadott én bújik elő és eljátssza a mártírt meg a hattyú halálát, majd gyakran barátkozásba megy át. Nagyon finom műszer az emberi személyiség és elképesztő húzásokra képes ha sarokba van szorítva!

Általában a konteóhívők hemzsegnek az énvédő mechanizmusoktól és nekik ez a „szakmai érvelésen alapuló vita” csakhogy az igazi az érvelő vitában nincsenek érzelmek csak tények! Ezért lehetelten érvekkel felvértezve vitázni a konteóssal, egyszerűen még nem fejlődött a felnőtt én szakaszába, állapotába. Ez nem azt jelenti, hogy gonosz vagy ostoba, hanem gyerekkori énvédő mechanizmusokkal igazolni akarja mindenáron óvodáskori világképét, mesevilágát, spirituális szósszal leöntve, általában a földhöz verem magam és hisztizek mer nem nekem van igazam című ovis módszerekkel. Szóval nagy önátverések fészke az énvédő módszerek.

Aztán elgondolkodhatunk, hogy ha egyénileg így működik, kollektív szinten is valahogy így kell működjön. Valószínűleg minden nép, nemzet más énvédő mechanizmust használ kollektíven ez teszi elviselhetővé, illetve kevésbé elviselhetővé különféle népeket. Itt fontos lenne a megértés más népek felé. Minden népet máshogy értek a történelem viharai más tüskéket növesztett, hogy elkerülje a fájdalmas megsemmisülést. A nemzetek gyakran nézik le egymást és kiáltják ki magukat az igazi választott népnek, ha elmérgesedik az egymásra fújjolás jöhet a háború, ezért is nagyon fontos az elhárító/énvédő mechanizmusok megértése nem csak egyénileg hanem kollektívan is. Nagy vajúdások kellenek az empátia mint érzés megszületéséhez, és ez nem a szeressük egymást gyerekek című nyáltenger hanem a másik egyén vagy nép reális jó és rossz tulajdonságokkal együtt érzékelése, látása.

Mégis mit lehet tenni a rosszul működtetett elhárító mechnaizmusok ellen?
A legeslő lépés természetesen, hogy megismerjük őket és kielemezzük aztán

http://centroszet.hu/…/35_nhny_tlet_az_elhrt_mechanizmusok_… - itt egy kis segítséget kaphatunk mit kezdjünk velük ha azt érzékeljük hogy az egyik el akar uralkodni rajtunk.


 


További képek linkjei:   https://alternativtortenelem.eoldal.hu/fenykepek/3.2-onvedelem/