Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.16

4 Hány hang van a fejedben? És kik beszélnek?

Hány hang van a fejedben? És kik beszélnek? Avagy az ego szerkezete és mélységei

Érezetd már amikor valami fontos dolgot kellett volna megtégy apád kritikus hangja szólalt meg ebnned hogy neked ez úgyse fog sikerülni mert béna vagy hozzá? Vagy anyád sopánkodásának hangja lelkiismeretfurdalást okozzott benned amikor kicsit is boldog és szabad aakrtál lenni?
Vagy amikor nagyobb összeghez jutottál valami hang azt súgta költsd a vágyiadra és ne törődj a holnappal? Esetleg amikor a termőföldjeinket eladták megszólalt benned az ősök hangja pedig egész életedben egy kapavágást sem ejtettél soha?
És ez csak néhány példa! Számtlan hang beszél hozzánk a számtalan életszituációban, de 3 nagy csoportba be lehet őket pakolni nagyjából.
De mik ezek a hangok honann jönnek? Énbelőlem! De ki az az én?

Az ego vagyis a személyiség mibenléténeke magyarázata roppant fontos uyganais minden emebr ezene kereszütl nyilvánul meg. Ez határozza meg mindennapi életét, létezését, ezért nagyon hasznos ha tudja az ember, hogy mi is ő tulajdonképpen.
Több leírás is született róla.
„az egyénre jellemző viselkedési, gondolkodási és érzésminta, ami állandósultan és ezzel együtt egyedien jellemzi magát az egyént.”
„a személyiség különböző testi és lelki tulajdonságok dinamikus és egységes egésze, mely az embert megismételhetetlenné teszi, megkülönbözteti, meghatározza viselkedését és gondolkodását. Az ember különböző szinteken kölcsönhatásba lép környezetével.” - https://hu.wikipedia.org/wiki/Szem%C3%A9lyis%C3%A9g

Tehát azok akik a spiritualitás jegyében arról prédikálnak, hogy az ego rossz, bűnös, kidobni, felrobbantanivaló azoknak lila ködjük nincs miről beszélnek, ha az egotól megszabadulsz pszichotikus leszel, magyarul gyogyós - https://hu.wikipedia.org/wiki/Pszich%C3%B3zis – ez pedig a totális szétesés és a valóság nem felfogása. Ez betegség nem pedig spirituális emelekdett állapot. A spirituális csúcsélmény létezik és utána az ego materiális világába térsz vissza tehát pontosan tudod ki vagy és mit sináltál. Viszont a nagy kérdés az, hogy az egod milyen fejeltt illetve milyen beteg és eszerint fogja fel és értelmezi a aspirituális csúcsélményedet.
Ezért és sok minden másért nagyon fontos hogy tudjuk mi is az ego és milyen részei vannak, és hol tartlamazza a már említett hangokat a fejedben?

Tehát az ego egyedivé tesz minket, megsimételhetetlen egyszeri különlegességgé. De hogyan is épül fel? A részei viszont minden emebrnél ugyanazokból az alkotóelemekből állnak.
Freud 3 részre osztotta fel:

1. ösztönén (ID)
2. én (EGO)
3. felettes én (SZUPEREGO)
Ezeknek a részletes leírása megtalálható a csatolt képekben.

Egy másik pszichológus, Berne nagyon hasonló következtetésre jutott amikor az egot elemzte ő is három részre osztotta.

1. gyermeki én
2. felnőtt én
3. szülői én
A csatolt képeken szintén részletes elemzése megtalálható

Szinte adja magát a két rendszer hasonlósága. Ezen három rész egymást váltogatásásból épülnek fel mindennapi gondolataink, érzéseink, cselekedeteink. De a Berne által felfedezet ego részekben több a részlet és pontosabb a meghatározás ő ezt egy tranzakcióanalízisnek TA –nak nevezett módszerben dolgozta ki ami vesébe látóan megimserteti az embert önmagával.

SZÜLŐI ÉNÁLLAPOT - ÉRTÉKÍTÉLETEK - Morál
Jelmondata: „Muszáj...Kell... - Nem szabad! Tilos!”

A szülői énállapotban olyan viselkedések, gondolatok és érzések aktivizálódnak bennünk amelyeket a szülőkről vagy szülőfigurákról/tekintélyszemélyekről másolunk. Olyan lelki állapotban vagyunk mint aanyánk avagy apánk a hasonló élethelyzetben, ugyanazokkal a hangulatokkal gesztusokkal szókészletekkel reagálunk (akár helyes ez a viselkedés akár nem az adott szituációban, automataként lefuttatjuk) mint a szüleink, egyfajta másolatok vagyunk csupán.

FELNŐTT ÉNÁLLAPOT - GONDOLATOK, TÉNYEK - Racionalitás
Jelmondata: „Szükséges...”

Felnőtt énállapotban az itt és mostra reagálunk a jelen pillanatnak illetve pilaltnaban élünk, sem a múlt, sem a jövő nem irányít minket, aközvetlen tapasztalatinkra építve tárgyilagosan értékelünk egy helyzetet, előítéltemnetesen fejezzük kia a gondolatiankat, kételyeinket, következetetéseinket és valamennyi képességünket latba tudjuk vetni a helyzet megoldása érdekében, nem borít el minket az érzelem, az indulat. Ami fontos tualjdonsága még a felnőtt énállapotnak, hogy tudja irányítani a szülői és a gyermeki állapotokat is ki tudja békíteni és össze tudja hangolni őket eredményesen, valamint csaka felnőtt állapottával tudunk hitelesen és eredményesen foglalkozni a spiritualitással, ha a másik két állapotban vagyunk torzul a spiritualitás!

GYERMEKI ÉNÁLLAPOT - ÉRZÉSEK - Irracionalitás
Jelmondata: „Akarom...”

A gyermek énállapotban újra lejátszuk lefuttatjuk magunkban azokat a viselkedéseket , gondolatokat és érzéseket amiket gyerekkén tanultunk. Magyarul úgy viselekdünk mint egy gyerek, mint ahogy viselkedtünk gyermekként. Tele vágyakkal, mesékkel, hisztivel stb.

https://www.tudatoskommunikacio.hu/…/tranzakcioanalizis-es…/ - itt részletesebb leírást talál mindenki

Érezzük ugye hogy ez a magyarátzat szinte életre kelti bennünk a részeinket? De ez még mind semmi! Még részletesebben bele fogunk menni enneka három én állapotban az elemzésébe, annyira, hogy szinte ne maradjon titok előttünk saját viselkedésünkkel kapcsolatban, ne marsdjon olyan részünk ami sötétbe lapangva megbújik bennünk és titkon irányít bennünket.
A szülői (kritikus és gondoskodó) és a felnőtt állapotok a csatolt képekben ki leszenek fejtve.

Ám minket most a mozgatórugók érdekelnek inkább ami a gyermeki énállapotban lapul. A gyermeki énállapot az alkalmazkodó gyerekre, a lázadó gyerekre és a szabad gyerekre osztható ezekenek a taulajdonságai is a képeken szépen elemezve vannak.

DE! És itt jön a lényeg a gyermeki énrész legmélyebb rétegei csak ezután jönnek. Ugyanis a gyermeki réteg legmélyebb bugyraiban húzódik meg a tudalatti részünk legnagyobb hányada és innen mozgatják a felnőttet láthtatlan szálakkal amiről jóformán fogalmunk sem volt. EDDIG! Ugyanis itt fény derül a ebnnünk élő 3 legmélyebben rejtőző gyermeki énrész, hogyan milyen módszerekkel alakítja életünket és milyen szerepekben nyíilvánul meg?

A gyermeki énrészünk is 3 részre ostható tehát látjuk a képeken olyan mint egy matrjoska baba
A gyermeki énünk 3 része avagy egonk legmélyebb rétegei és mozgatórugói

1. szülői rész a gyermekiben = mágikus szülő vagy démon = az éretlen szülő
2. felnőtt rész a gyermekiben = a kis professzor = az éretlen felnőtt
3. gyermeki a gyermekiben = szomatikus gyermeki = az éretlen gyerek

Láthatjuk jó sokan vagyunk egymagunkban 

Szóval a 3 részre osztott gyermeki rész óriási jelentőségű ugyanis innen indul ki mindne tudatlatti cseelkvésünk, nem tudjuk de mégis tesszük 0-5 vagy 6 éves korig a gyermeki részbe zsúfolódnak olyan programok amik meghatározzálk az életünket később, nos ez a tudalatti kategória mert nem emlékszünk hogy mi történt ekkor velünk, csak foszlányiank vannak. Ha tudatos részünket elkezdjük növeszteni a tuadalatti megismeréével a tudatlatti részek fogyni kezdnek és a végén minden tudatossá válik. Na ez kemény munka! Ez a kis írás abban segít, hogy imserjük meg hogyan viselkednek bennünk ezek a részek melyiknek mi a feladata és hogyan próbál uralomra törtni éber felnőtt állapotunk helyett.

1. a szülői rész a gyermekiben a mágikus szülő a démon az éretlen szülő – azokat a hiedelmeket raktározza el, amelyet az ördögben és angyalokban hívő gyermeki fantázia félelmében teremt a következményekről, amelyek bennünket fenyegetnek ha megteszünk valamit amit tilosnak vélünk, vagy ellenkezőleg, elmulasztjuk megtenni, amit várnak tőlünk. Ezek a vélekedések egyáltalán nem feltételezik, hogy a szüleink részéről ténylegesen elhangozzanak ilyen tartalmú fenyegetések, a mágikus szülői elsődlegesen saját képzeletünk terméke! Nagyon korai és súlyos szeretethiány elfogadás hiány miatt ez a rész állandóan kritizál, állandóan retteg, vagy üldöz, kíméletlenül le akar csapni mindenkire rajtakapni akar és büntetni. Semmivel és senkivel nem elégedett, fél hogy leselkednek rá ezért inkább támad és lecsap. Féltékeny és hiányzik belőle az együttérzés. A tökéleteset keresi, de mindig csalódik ezért kemény lesz. Örökös rettegés, gyanakvás, feltételezés, a láthatatlantól való félelem jellemzi.

2. felnőtt rész a gyermekiben a kis professzor az éretlen felnőtt – ő is mágikusan gondolkodik, tapasztalata minimális hisz gyermek, de próbál gondolkodni, kisilabizálni, az illúziók és a téveszmék melegágya a gondolkodása, feltételezéseken alapuló gyermeteg elméletei vannak. Ez a rész azt hiszi például, hogy ha a fejét bedugja egy takaró alá a teste többi részét sem látják meg mert ő ugye a pokróc alól nem látja a világot, tehát őt se láthatja senki. Vagy ha ő maga mosolyogni kezd a felhők eltűnnek a nap elől. Azt hiszi mindent ő irányít mágikus hatalommal. Rendkívül kreatív intuitív képessége van mágikusan és babonásan gondolkodik a képzelete, képzelőereje fejlett és képes magyarázatokkal alátámasztani egyfajta gyermeki filozófiával megmagyarázni a világképét. A tényeket nem tudja hova tenni, nincs logikája nem tud következtetni, egy fantázia, mese és álomvilágban él, de rendkívül jól manipulál! Képes rávenni másokat, hogy azt csinálják amit ő, és mesevilágába behúzni őket, hogy együtt repüljenek a fantázia szárnyán. Ebben mesterien nyilvánul meg. Abszolút mértékben torzítja a valóságot és a vágyvezérelt gondolkodása felülír mindent, ami nem tetszik neki. Örökké a fantáziavilágában akar élni és igencsak agresszívan védi álmait, akármennyire bugyuták, vagy csapdában tartják őt magát.

3. gyermeki rész a gyermekiben a szomatikus gyermeki az éretlen gyerek – ez a rész nagyon mélyre nyúlik az életvonalon. Általában a nem kívánt gyermekek pszichés jellemzőit foglalja magában. A gyermek ilyenkor testi tünetekkel azaz szomatizációval reagál a nem elfogadottságra, a szeretetlenségre a súlyos kisgyermek illetve csecsemőkori traumákra. A elterjedt pszichoszomatikus betegségek innen származnak. De felnőttkorban is képesek vagyunk például egy veszekedés vagy bármilyen konfliktus során tüneteket produkálni, és ez mind a gyermekkori meg nem oldott traumákra vezet vissza, viselkedésünkben, érzelmeinkben és gondolkodásunkban is visszabutulunk úgymond az akkori szintre és megmagyarázhatatlan infantilitással reagálunk a krízishelyzetre.

Mind 3 gyermekkori énrésszünk bővebb kifejtése a csatoltt képeken megtalaálhatók. Sőt!! A játszmák is amiket a mágikus szülő és a kis professzor jtásztik a környezetében élő emberekkel elég galád módon!! A képeken olvashatók.
Az énrészek elemezése a Játszmák nélkül, a Nyerni születtünk és a TA-MA című könyvekből valók, ahol mégrészletesebben tanulmányozhatja mindenki önmagát telis-tele gyakorlatokkal!!!

Szóval a gyemerki énrészünk igencsak meg tud minket szívatni! Képzeljük el például, hogy egy 4-5 éves ovis hogy tekint apjára! Mint egy Istenre, hisz tőle függ, hisz őt mágikus képességekkel ruházza fel. Például az apuka képes levenni egy üveget a szekrény tteejeéről ahova ő még az asztalra állva se érne fel! Már ez önmagában csoda! Termsézetfeletti képességű mutatvány egy ovisnak. Aztán ebben az üvegben varázsital van amtiől a mágikus Istenszerű apuka egyre vicesebben kezd viselkedni. Majd a varázsital nagyobb mérétkű fogyasztása esetén a másik nagy Istent az anyukát egy jó-gonosz harcban legyőzi, mert anyuka szóvá tette a hangultat emelkedését apukának. És agyerek a győztes Isten mellé áll és olyan akar lenni mint ő. Közben mi történt a szomorú valóságban? Az apuka újfent mocskos disznóra itta magát és elverte újfent anyukát. De egy ovis mesevilága nem erről szól! Ő a képzelet és a mítoszok világában él!

Sajnos a gyermeki énrészek tombolnak a mai felnőttekben is! Fizikailag felnő az emebr pénzt keres tán még családot is képes eltartani, de a benne dübörgő mágikus szülő és kis professzor miatt paranoiás és nárcisztikus személyiségzavarral éli mindennapjait.

Retteg a gyíkemberszerű bankároktól aki k elszeszik minden vagyonát. Keni-vágja a történelmet pedig jobbaesetben kettessel átbukdácsolt az érettségin belőle, de a benne dologzó kis professzort ez mit sem zavarja.
A kis professzor közgadász, történész, nyelvész, politológus és mindentudó habakukk egyszerre akit mit sem zavar az, hogy alanyunk hűtőgépszerelő csupán.
A kis professzornak nincs szüksége diplomára ahhoz, hogy szakértője legyen valaminek, ő mindig mindnekinél mindnt jobban tud! Egy tál kiönöttt spagettiből kiolvassa a magyarok őstörténelmét mert rovásírást lát benne! Egy neki tetsző régészeti lelet köré világbirodalamt épít a fantáziájában, szakértője a pénzügyekenek és tudja hogy a nibiru bolygó rabszolgatartó lényei nyúlták le a szabadkőművesek segítségével a föld aranykészletét többek között ezért se vitte ő maga se semmire azéletben.

A kis professzor egy percet nem ült le meditálni az életben és szótagolva olvasta a Védák pár sorát de már asbzolút megvilágosodott és egyenesen a magasságos Atyaúristennel beszélget, mert ő kiválasztott és felébredett és arra szánta őt az Isten hogy a többeiekt is ő ébressze fel!
A kis professzor határozoottan elutasítja az egoban élő felnőtt rész józanságát és hadjáratot idít minden ellen ami hivatalos racionális netán tudományos. Miért teszi? Mert fél a felnövéstől! Fél attól, hogy szívószálstabilitású alapokon nyugvó gyermeki mágikus világképe szrtefoszlik és önmaga összeomlik mert soha nem tpasztalta a magában élő felnőtt felelősségteljes gondolkodását. Az szokatlan neki és sokként érné.

A kis professzor mellett a mágikus szülői vagy démoni rész, agreesszívan támad mindent ami nem az ő igazát fújja, nyolcszázhuszadjára is rákattint a világ titkait neki és csak neki eláruló álhíroldal szennytartalmára és komoylan elhiszi amit ott írnak, mert kielégíti gyanakvó rettegését! Az összeesküvés-elméleteekt minden nap intravénásan adagolja magának mint a dorgot, minimum 20 éve várja a világvégét és a bőre alá beültetett chipeket amik még a gondolatait is megfigyelik és ha rosszat gondol a rendszerről halálos áramütést kap majd! A mániás jókedv és a depresszió vagy a rettegés hullámvasútszerűen tör rá. Az MTA-t legszívesebben felégetné a professzorokat felkoncolná és vérükbe fürödne. A facebook fórumokon minimum megátkoz mindenkit aki nem hisz a konteókban és a kemtrélcsíkokban. Szóval igencsak mozgalmas az élete! 

Szóval a gyermeki énrészeink eszerint működnek bennünk nem kis galibát okozva és hátráltatva minnket a felnőtté válásban mind mentálisan mind érzelmileg és rosszabb esetben fizikailag.

Az elemzés alapos elolvasása után figyeljük meg magunkaban mikor tör elő a három gyermeki énrészünk, hiszen mostmár tudunk róla, és nézzük hogyan borítja el felnőtt énünket a világképével a rettegéseivel a tudálékosságával. Képzeljük el hogy a mozi első sorában ülünk és a vásznon megjelenik a kis professzorunk a mágikus démon részünk és nézzük úgy kívülről őket mint a filmet szoktuk, figyeljük meg hogy tomblják kimagiukat a legkülönbözőbb élethelyzetekben. De ezeket ugyanúgy megtehetjük a korholó, szidó szülői énrészeinkkel is! Ha elemzés és megfigyelés tárgyává tesszük a bennünk lévő gyermekrészeket megdöbbentő minőségi javulást és energianyerést fogunk tapasztalni hétköznapi életünkben. Kemény nehéz, emebrtpóbáló meló ez is, mint minden önmunka. De ha elvégezzük nem lesz annyi energiaelszívó hang afejünkben mint amennyi most nyüzsög bennünk 

 


További képek linkje:   https://alternativtortenelem.eoldal.hu/fenykepek/4-hany-hang-van-a-fejedben--es-kik-beszelnek-/4.2-hangok1/

 

A mappában található képek előnézete 4 Hány hang van a fejedben? És kik beszélnek?