Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.16

1. Néhány szó a spirituális utakról

 

Néhány szó a spirituális utakról

A spiritizmus (és nem a spiritualitás) a kóklerek és a veszélyek gyűjtőfogalma.
A médiumok (szellemlények által használt emberek) és önjelölt álpróféták és a szellemekkel cimborálók tobzódnak benne, akiket jól megszivatnak különböző lények növelvén az idéző vagy közvetítő személy egoját.
A látványspirik kelléke az is hogy évezredes hagyományokból kiemelik a különböző neki tetsző technikákat. Egy szupermeditácó vagy egy vizualizációs technika, ami mindent megold, jah….öreganyám meg salakmotoros világbajnok, és ő edzi hétvégenként Valentino Rossit is….….
Nem árt tisztában lenni a fogalmakkal.
Az ezotéria pont hogy nem a new age-es marhaság, hanem a belső "titkos" tanok útja, az exoterikus vallásos vagy szektás álomvilág és fantáziálás ellentétje.
A mágia szintén egy kiragadott felturbózott fogalom amivel bármit el lehet adni.
Az ezotéria és a meditáció fogalmát elkoptatták, mint Jóska a kocsmai széket. Ezek nagyon magas szintű dolgok, csak a sok világát nem tudó internetspiritiszta már kilúgozta, me há fő a profit! Táltos Bandiná 3000 egy 2 decis energetizát víz….

A rendszerváltás után rengeteg spirituális szenny ömlött be az országba a kevés hitelessel együtt.

A hiteles szellemi út a több száz vagy ezer éven keresztül
1. mester-tanítvány láncolatban továbbadott spirituális tradíciót jelenti. Ezeknek a tradícióknak
2. van okkult anatómiája az emberről, ismeri az ember lénytagjait (testeit, elmemodelljét),
3. a négy tudatállapot elérésére megfelelő gyakorlatokat ad,
4. van egyfajta kozmológiája, (külöböző szellemi síkok jellemzése, leírása)
5. képes magyarázni a teremtést analógiásan az emberre vonatkoztatva, makro-mikrokozmosz szinten,
6. van legendagyűjteménye ősi példamutató történetei nagy beavatottakról (és nem a netről kukázza össze a történelmi és ezoterikus mesehalmazt összeesküvés-elméletek és bulvár (nagyon alacsony szintű látványezotéria) ezotéria káoszából, nem keveri a történelmet a spiritualitással!!!
valamint nem különböző szellemi ösvényekből olózza össze a tudományát mert azt szinkretista pacsmagolásnak hívják nem pedig hiteles tanításnak!
7. és elejétől a végégig rendelkezik a teljes felébredés fokozatos elérésével ugyanis gyakorlatokat ad hozzá. Tehát az elmélet után meg kell tapasztalni gyakorlatban amit az elmélet állít! Máskülönben semmiféle eredmény nem lesz csak évekig képzelődés a megvilágosodásról.
8. nem árul zsákbamacskát és nem misztikus ködbe burkolózó szöveget nyomat, hanem elmondja A-tól B-be hogy lehet eljutni és így tovább a ZS-ig. Magyarul tanrendszer van egymásra épülő gyakorlatokkal!

Nagyon szép dolog a szent szövegekbe elmélyülten kontemplatív-meditatív felismerésekhez jutni csak éppen nem elégséges és könnyen a könyv rabja lehet az ember és nagy a veszélye annak, hogy az "énmározás" spiribetegségébe esik vagyis egekbe nonduális(kettőség nélküli) magasságokba képzeli magát, közben a négy fal között fantáziál képzelet ábrándozás szinten. Honnan tudja, hogy a kontemplatív felsimerése nem a saját tudatalatti kivetülése csupán?
Mester nélkül szent iratokat olvasgatni abszolút nem egyenlő a beavatással és a valódi tudással. A mester és közösség nélküliség magányos harcosai pedig képtelenek követni egy náluk előrébb járó személyt (mert ők olyan pengék hogy őket ne tanítsa má senki) és képtelenek közösségekbe integrálódni, sokkal könnyebb otthon fantáziálni magányos farkasként arról hogy szupersspirituális vagyok, mert nincs tétje a dolognak, nincs visszaigazolás, így úgy csapom be magam akár évtizedekig mint annak a rendje!
A másik véglet amikor meg hamis csoportokba jár az ember és együtt hazudnak maguknak csúcsélményeket, mert kínos lenne bevallani hogy évek óta semmi nem történik a találkozókon fantáziáláson kívül.
Ha nincs a végső legmagasabb tudatállapot eléréséig kidolgozott praxisa az útnak, akkor bizony félbevágott utakról beszélünk ahol egy idő után csak egy játszmadinamika (rejtett energia és figyelemrablás a másik csoporttagtól vagy mestertől különböző érdekek alapján tele manipulációs játszmákkal,megfélemlítésekkel) tartja össze a közösséget valódi mester vagy tudás híján egy helybe topogás jellemzi.
A szent iratok dogmatikus ismételgetése vagy a mester felemlegetése, személyi kultusza, ez is egy csapda, amibe évekig lehet vergődni. Magyarul TAN (szent szöveg) és személyi kultusz (a mester akitől a tan ered)függő lesz. Mert nem a személyes önismeretére figyel az igazi önvalója gyakorlati megtapasztalására, hanem a tanra és a mesterre. Valahogy a tan és a mester mindig fontosabb marad mint az egyéni megvilágosodás. Szektafíling!
Keleten nem véletlenül tartja a mondás: öld meg a Buddhát ha meditációdba találkozol vele, mert az sem te vagy igazából akármilyen magas szinten meditálsz még mindig van feljebb ahol igazi isteni mivoltodra találhatsz! Itt nyugaton Jézus meg mester meg táltos meg szentírásfüggőség meg angyal meg szellemi lény függőség tombol egy csomó félbevágott szellemi ösvénnyel és megrekedt tanítványokkal, akik azt magyaráznak bele "meditációs tapasztalatukba" amit csak akrnak hisz nincs ellenőrzés a hitelesség szempontjából, többek között ezért van egy álspiri katyvasz internetmegvilágosododtakkal és fészbukszentekkel