Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.16

7. Hová vezetnek az ezoterikus ösvények?

 

 

Ha a jóga egyszerű felosztását nézzük akkor az emberi lény 5 tudatállapotban nyilvánul meg.
Éber, alvó, álomtalan alvó (mély alvó), tiszta tudat, isteni tudat és ehhez kapcsolódnak az aktuális szintek/létsíkok
A világvallások ezoterikus útjai nagyjából szintén 5-7 szintet említenek. A keresztény, zsidó, iszlám, hindu, buddhista misztika mind ugyanazokat a tudatfokozatokat érték el mágikus vagy meditációs praxisuk segítéségével. Attól függ melyik kultúrkörbe mozgunk melyik spirituális tradíció ösvényét követjük eltérőek lehetnek a tudatszintek megnevezései vagy számbeli felosztásai de körülbelül ez a 5-7 állapot lőhető be. A csatolt képek ezeket jelenítik meg táblázatokban.
Vagyis minden beavatott mester éljen a világ bármely pontján bármely kultúrkörben ugyanarról a valóságról tanít. Tanít és nem kioktat és uszít! Azok kioktatva uszítanak, ők akik nem érték el ezen tudatfokozatokat és nem tapasztalták meg tudatállapotaikat hanem egy alacsonyabb szinten letanyáztak és agresszíven védve kikiáltották megvilágosodott állapotnak. Nekik még tovább kell haladniuk a belső létrán egészen a nonduális egyig, az abszolútumig, nevezzük azt bármilyen néven, bármilyen nyelven.
Ehhez évek esetleg évtizedek kitartó meditációs praxisa szükségeltetik. A transzélmények bevillanásai, esetleg más spirituális csúcsélmények betörései a tudatba, amikor hirtelen minden összeáll egy egésszé vagy értelmet nyer, esetleg magas szellemi tanító képe robban be, azok csak bevillanások és tova is tűnhetnek, nem maradandóak, ezért nem jó élményfüggővé válni. Lassú kitartó munkával kell kiművelni a stabil magasabb tudatállapot szinteket és minden nap gyakorolni mert visszacsúszás a lustaság miatt a félbehagyás miatt ott is lehetséges.
A szellemekkel, angyalokkal, magasabb síkokon élő lényekkel való kommunikáció egy komoly állomás.De csak állomás! Amin minél hamarabb tovább kell lendülni, az önvaló a tiszta tudat irányába, ugynais könynű letanyázni mellettük és hihetelen információk birtokába jutni általuk, de rabul ejthetnek és a cél nem az, hogy egy idegen lény szolgája vagy barátja legyünk, örök időkig hozzájuk láncolva, hanem az Isteni tiszta tudat elérése felé kell törekednünk, csak az hozhat megszabadulást, teljes tudatkitágulást, célba érést. Másrészről ha nincs mellettünk egy megvilágosodott mester aki már túljutott a túlvilági entitások csapdáján, a túlvilági lény úgy szívat meg minket mint annak a rendje, akár évtizedekig is élősködhet rajtunk hizlalva egónkat, Isten sugallatának van képének hazudva magát, közben csak egy szellemi-asztrál energiavámpír.
Az igazi ezoterikus mesterek nem árulnak zsákbamacskát, tanítványaikat képességeikhez mérten, karmikus terheltségükhöz mérten egyengeti az úton, nem kecsegtetik azonnali megvilágosodással. Reálisan állnak hozzá. A mesterek célja nem a tanhoz vagy magukhoz való láncolás hanem a tanítvány erejéhez mérten minél hamarabbi célba segítése. A teljes utak az összes tudatállapot kiművelésére gyakorlatokat adnak, tanrend van, szintek vannak. Nem hébehóba találomra cél nélküli összejövetelek hanem pontos lépések szerinti haladás. Nem lehet szinteket ugrani illetve lehet csak vissza esünk amíg nincs megcsinálva a soron következő feladat. Azok az utak amik nem adnak gyakorlatot a végső megvilágosodásig sajnos csak félbevágott utak és egy szinten megrekedve vegetálnak, amíg meg nem szűnnek teljesen. A teljes utak élnek és mindig van megelőző számú mester aki birtokában van a teljes tudásnak és annak az átadásának.
A tudatszinteket a különbözős spirituális utak összevetett tudásait, azok összesített térképeit ábrázolják a képek
A képek forrása: 
http://www.inco.hu/inco9/tudatk/cikk0h.htm


 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 7. Hová vezetnek az ezoterikus ösvények?